Număr de contact 0244 374 373

America

America este formată din două mari subcontinente care despart oceanele Atlantic și Pacific: America de Nord și America de Sud (America Latină). Ele se leagă printr-un istm care se îngustează spre sud, numit America Istmică. Acesta, împreună cu insulele din răsăritul său formează America Centrală. Ambele Americi s-ar putea încadra în câte un triunghi, nordul cu baza pe Oceanul Pacific, iar sudul pe Mediterana Americană. Între ele pătrunde un canal de apă dinspre Atlantic, mărginit de două peninsule cu dimensiuni mari: cea labradoro-apalașiană (cu insula Terranova în vârf) și cea a Braziliei (având Capul Branco).

Așezare

Așezarea, în raport de meridiane și paralele, este următoarea: punctul cel mai nordic se află la 71° latitudine N, în peninsula Barrow (din Alaska), iar cel mai sudic la 55° latitudine S, în Capul Horn. Între cele două puncte se află 16.000 de km. Împreună cu insulele din nordul Americii de Nord, continentul se întinde până la 83° latitudine N, în nordul Groenlandei. Această insulă, care este cea mai mare din lume (peste 2 mil. km²), ține, din punct de vedere geografic, de America, dar politico-administrativ, de Danemarca.

În longitudine, America de Nord este situată de o parte și de alta a meridianului de 100° V, iar America de Sud este situată de o parte și de alta a meridianului de 60° V. Lățimea maximă a ambelor continente este de 5.000 km (fără partea insulară din nord). Ecuatorul întretaie America de Sud prin partea sa nordică (aproximativ în lungul Amazonului). Tropicul Racului trece prin sudul Americii de Nord, iar Tropicul Capricornului traversează aproximativ centrul Americii de Sud.

© 2019 Teron Interur