Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Număr de contact 0244 374 373

Georgia se află la intersecția dintre Europa și Asia, teritoriul său ocupand partea centrală și estică a Caucazului.

Teritoriul Georgiei moderne a fost constant populat, atestat inca din paleoliticul mijlociu. Istoricii cred că primul stat menționat pe teritoriul Georgiei este regatul Colchis, situat pe coasta estică a Mării Negre.

Conform legendei din mitologia greaca, se spune ca argonauții au pornit in cautarea Lanii de Aur in regiunea Colchida. Aici pretendentul la tronul Greciei, Iason impreuna cu cei mai vestiti eroi ai vremurilor de demult, printre care semizeul Hercule si gemenii Castor si Polux participa la expeditie. Ajuns in Colchida, Iason isi foloseste farmecul pentru a o seduce pe vrajitoarea Medeea, fiica lui Aetes, regele Colchidei, si a o convinge sa-l ajute. Vrajile Medeei izbutesc sa-l adoarma pe monstrul-paznic al comorii si Iason poate astfel sa fure Lana de Aur, cu ajutorul careia, la intoarcerea acasa, revendica tronul tarii sale.

Toate scrierile grecesti descriu Colchida ca un stat puternic, condus de-a lungul timpurilor de conducatori renumiti: Kartli, Laz, Abhazia, Tao-Klarjeti, Kakheti și Hereti.

Primele organizații statale de pe teritoriul Gerogiei de azi au fost Colhis și Iberia, care au pus bazele unei însemnate civilizații. Istoria acestei civilizații, ajunsă la apogeul său în secolele XII și XIII, este marcată de numeroase invazii și cuceriri ale imperiilor vecine de-a lungul timpului. „Epoca de aur” a Georgiei a decăzut incepand cu secolului al XI-lea până la începutul secolului al XIII-lea.

In secolul al XIII-lea î.Hr. a fost întemeiat primul regat pe teritoriul actual al Georgiei, Diaochi, prin uniunea mai multor triburi kartvelice, ce dăinuit până la mijlocul secolului al VIII-lea î.Hr., când a fost înlocuit de statul Colhida, a cărui existență este menționată pentru perioada dintre secolele IX și VIII î.Hr.

Perioada de glorie coincide cu domnia reginei Tamara Cea Mare (1184 – 1210), cand au fost scrise o capodopere ale literaturii georgiene ex. poemul lui Sota Rustaveli „Viteazul in blana de tigru”.

Regiunea este cunoscuta pentru concentrarea multor dintre cele mai vechi monumente ale civilizației umane. Pe teritoriul Georgiei, în Dmanisi au fost găsite rămășițele unui om străvechi, care a trăit acum 1,7-1,9 milioane de ani.

Biserica Georgiei este una din cele mai vechi Biserici creștine, principala religie a Georgiei fiind creștinismul ortodox. Creștinismul a devenit religia de stat a Kartli (Iberia) în anul 326, sub conducerea regele Mirian al III-lea.  În ciuda venerării creștinismului, Georgia este foarte tolerantă cu reprezentanții altor religii.

Religia în Georgia

Crestini Ortodoxi 83.9%, Musulmani 9,9%, Armeni-gregoriani 3,9%, Catolici 0,8%, Altele 1,5 %.

Grupuri etnice

Georgieni 83,8%, Azeri 6,5%, 5,7%, Armeni, Rusi 1,5%, Altele 2,5%

 

Clima Georgiei

De la clima subtropicală, la cea glacială, mulțumită marelui lanț montan Caucaz și a Mării Negre, Georgia se bucură de un climat variat.

În timp ce altitudinile ridicate ale vârfurilor din partea de nord sunt aproape în permanență acoperite de zăpadă, zona de coastă, de lângă Marea Neagra, din vest, oferă o vreme mai blândă, pe toată durata anului, cu un climat ce se apropie de cel sub-tropical umed. Verile fierbinți și iernile blânde sunt caracteristice regiunilor din sud-vest.

Relieful Georgiei

Teritoriul Georgiei variaza de la terenul plat: soluri fertile pe vaile râurilor, câmpii și colinele din Kolkhida pana la vestitii munti ai Caucazului. Există atât coaste de litoral nisipos cât și zone montane înalte. Cel mai înalt punct de pe harta Georgiei este varful Shkhara (5067,8 m) de pe muntele Kazbeh, situat în munții Gama Mare a Caucazului.

Moneda din Georgia

Moneda oficiala este Lari Georgian. Exista numeroase birouri de schimb valutar in toate statiunile/ orasele.

Teritoriu

Capitala Georgiei este Tbilisi.

Georgia este împărțită din punct de vedere administrativ în 12 regiuni:

1 Abhazia      (declarată republică independentă în 1991) Suhumi
2 Samegrelo-Zemo Svaneti Zugdidi
3 Guria Ozuvgeti
4 Adjaria Batumi
5 Racha-Lechjumi și Kvemo Svaneti Ambrolauri
6 Imereti Kutaisi
7 Samtsje-Javajeti Akhaltsikhe
8 Shida Kartli Gori
9 Mtsjeta-Mtianeti Mtskheta
10 Kvemo Kartli Rustavi
11 Kajeti Telavi
12 Tbilisi Tbilisi

© 2013 - 2019 ThemeEnergy.com