CHISINAU

CHISINAU

Things to do - general

Chișinău (în rusă Кишинёв, transliterat Kișiniov) este capitalacel mai mare oraș și centrul administrativteritorialeconomicștiințific și cultural al Republicii Moldova. Orașul este așezat la o margine a pantei de sudest a Podișului Central al Moldovei, în zona de silvostepă fiind străbătut de râul Bâc, un afluent de dreapta al Nistrului.

Este unul dintre cele mai mari orașe din Europa Centrală și de Sud.La 1 ianuarie 1984 aici locuiau 604.500 persoane, conform recensământului din 1989 – 661.400, în 1996 – 662.000 persoane,. În prezent (2017), Chișinăul găzduiește peste 685.900 de locuitori (estimare).

Chișinăul este legat prin căi ferate și drumuri cu toate municipiileorașele și centrele raionale și multe sate din republică, de asemenea cu centre urbane din RomâniaUcrainaBulgariaTurciaBelarusRusia și alte state. Din punct de vedere administrativ, este divizat în cinci sectoare: CentruBotanicaBuiucaniRâșcani și Ciocana. Organul local al puterii de stat este Primăria municipiului (Consiliul municipal).

Chișinăul este supranumit „Orașul din piatră albă”. Respectivul supranume provine din abundența clădirilor deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar. Printre altele, primul vers din forma actuală a imnului orașului Chișinău, intitulat Orașul meu (muzică: Eugen Doga, versuri: Gheorghe Vodă), este: Orașul meu din albe flori de piatră.Forma anterioară a primului vers din imn era: Orașul meu cu umeri albi de piatră.

Monumente în Chișinău

 

Țara Republica MOLDOVA

Pentru aceasta destinație locurile sunt la cerere